Werkloos? Weer of nog steeds geen werk? Relax. Ik leg je precies uit wat je moet doen en niet hoeft te doen. Download dit gratis e-book!

Toen ik voor de eerste keer werkloos werd, raakte ik in paniek. Wat moet ik nu doen met de rest van mijn leven? Wat moet ik allemaal regelen? Hoe betaal ik nu mijn rekeningen? Wat ga ik zeggen tegen mijn moeder? Nadat de initiële paniek gezakt was, zocht ik online naar de praktische en financiële gevolgen van werkloos zijn. Ik kon een uitkering aanvragen bij het UWV, ik schroefde mijn uitgaven terug en friste mijn LinkedIn-pagina op. Check, dat gedeelte was geregeld. En toen? Toen begon pas het moeilijkste deel van werkloos zijn.

Lockdown

Ik hoopte dat mijn periode van werkloosheid als een vakantie zou voelen. Maar ik ben een geboren perfectionist én een control freak. Ik had dus wel kunnen verwachten dat ik het niet leuk zou vinden om werkloos te zijn. Mijn leven voelde compleet zinloos zonder werk. Het voelde alsof ik niks toevoegde aan de maatschappij van hard werkende mensen. Daar voelde ik me dan weer zó schuldig om. Ik raakte verlamd van het nietsdoen. Ik had geen energie om mezelf een schop onder mijn kont te geven en gewoon wat leuks te gaan doen om te ontspannen. ’s Nachts putte ik mezelf uit met verwarrende gedachtes, de eindeloze zoektocht naar werk en filosofische denksessies. Wist ik toen maar dat werk zoeken gewoon topsport is!

Het is niet mijn schuld dat ik werkloos ben

Later realiseerde ik me dat mijn schuldgevoel voortkwam uit boosheid. Ik was zo boos op mezelf, op mijn werkgever en op de wereld. Dat alles niet ging zoals ik het wilde, dat vond ik gruwelijk pijnlijk. Maar de enige die ik kon straffen, was mijzelf. Dus werd ik mijn eigen mikpunt. Ik trok de teugels strak op mijn leven en wilde overal controle over hebben, alsof ik daarmee het ontslag kon terugkeren. Natuurlijk had dit totaal geen zin. Ik voelde me vreselijk. Ik schreef er in ieder geval geen betere sollicitatiebrieven door. Pas na een aantal maanden drong het tot me door dat ik mezelf ontzettend in de weg zat. In plaats van mezelf te pesten, kon ik mezelf ook blij maken.

Vakantie/werkloos

2 jaar later schrijf ik e-books over succesvol solliciteren voor millennials en nooit meer willen werken. Ik heb zoveel geleerd van de tijd dat ik geen werk had. Ik weet nu hoe ik mezelf moet vermaken en welke andere manieren er zijn om geld te verdienen. Werkloosheid heeft me geleerd hoe ik mezelf uit een diep dal kan trekken. Het leven kan geweldig zijn, ook zonder werk, zonder de maatschappelijke ‘jij bent succesvol’ stempel. Ik red het wel. En als ik het kan, dan kan jij het ook.

Geen paniek!

In mijn gratis e-book Werkloos leer ik je omgaan met werkloosheid. Relax, het komt allemaal goed. In dit e-book staat alles wat je moet weten als je voor de eerste keer werkloos raakt. Zoals: waar vraag je een werkloosheidsuitkering (WW) aan? Welke dingen móét je doen als je werkloos bent? En welke dingen hoef je lekker níét te doen? Download het e-book via onderstaande knop!

Andere artikelen die leuk zijn om te lezen als je net werkloos bent geworden:

Weer solliciteren? Ik help je graag