Religie, menstruatie, terrorisme, politieke voorkeur, vrouwenrechten, wat je collega’s verdienen, ziekteverzuim. Voorkom te allen tijde dat je iets persoonlijks zegt op werk door deze 9 verboden onderwerpen te vermijden.

Menstruatie

Ongesteld zijn, dat ben je maar in je eigen tijd. Dagelijkse zaken als tampons, maandverband of doorbloeden: het zijn verboden woorden op de werkvloer. Buikpijn, hoofdpijn, een slecht humeur? Geen reden om je ziek te melden. Je durft het niet eens te zeggen tegen je baas. Mensen met een menstruatiecyclus fluisteren in ’t geheim naar elkaar dat ze ongesteld zijn, want er zijn altijd collega’s die flauwe grappen maken. ‘DAAROM STUURDE JE ZEKER DIE PITTIGE MAIL, JE HEBT PMS!’ Het is bespottelijk (pun intended) dat er over zoiets gewoons zó mysterieus gedaan wordt op werk. Wat mij betreft zwaaien we fier met onze tampons als we van bureau naar toilet wandelen. Een gezond lichaam, dat is niks om je voor te schamen.

Terrorisme

Je komt ze overal tegen, maar extra vaak als je met het ov naar je werk forenst: vreemde figuren die je in je hoofd bestempelt als potentiële extremisten, terroristen of lonely wolves. Noem me een bangerik, maar ik krijg het soms benauwd als ik in hartje Amsterdam op de tram stap of op Utrecht Centraal met de drukte om me heen naar huis reis. Ideaal moment om een flinke bom te laten afgaan, denk ik dan. Wil jij erover praten? Ik wel. Juist omdat veel mensen het openbaar vervoer gebruiken om tussen werk en huis te reizen. Dat er iets kan gebeuren, als je in the wrong place at the wrong time bent, is eng maar mogelijk. Angst wordt alleen handelbaar als je het durft te dragen.

Feminisme

Alle mannen die ik ken zijn vóór vrouwenkiesrecht, een gelijk salaris en gendergelijkheid. Maar sommigen praten ook over chicklits, verwijfd zijn en ‘schoonmaken is vrouwenwerk’. Hallooo, vrouwen worden echt niet geboren met de handleiding van de wasmachine in hun kop. De relatie tussen sekse en bepaalde activiteiten is een culturele illusie die we maar niet kwijt lijken te raken. Toch is feminisme in sommige culturen nog steeds een vies woord, terwijl we dat juist nu heel erg nodig hebben. Laten we onszelf losmaken van vooroordelen over iedereen die je tegenkomt. Laat ieder zichzelf zijn. Hoe je ook geboren bent en wie je kiest om te zijn.

Politieke voorkeur

Ik vraag graag naar uw stemgedrag. De koers van Nederland gaat ons immers allemaal aan. Politiek zou geen verboden onderwerp moeten zijn. Niet op de werkvloer en niet thuis. Het is niet mijn intentie om je van mening te doen veranderen. Wel wil ik begrijpen waarom je stemt voor een andere partij dan die mijn voorkeur verdient. Ik vraag het met eerlijke interesse, omdat ik meer wil leren over de politiek en divers stemmen. Wat mij betreft hoef je daar niet meteen ‘hamsterknuffelaar!!!’ bij te schreeuwen. Ja, ik stem Partij voor de Dieren.

Wat je collega’s verdienen

Niks is interessanter op de werkvloer dan erachter komen wie wat verdient. Ook smakelijke secundaire arbeidsvoorwaarden in de vorm van een dikke bak op de parkeerplaats, een nieuwe iPhone of alwéér vakantie, zijn een graag gehoorde roddel op feestjes en borrels. Ik stel voor: alle handen boven tafel. Niet om degene die het meeste verdienen te straffen, maar om bangeriken en werknemers met het oplichterssyndroom een schop onder de billen te geven. En om rare misverstanden aan het licht te brengen. Salarisverdeling oneerlijk? Vraag dan om meer, daar is niks verboden aan.

Ziekteverzuim

Goh, alweer een migraineaanval, ziek kind of buikpijn. Flauw hè dat sommige collega’s vaker vrij ziek zijn dan jij. Maar kom eens dichterbij. Weet jij wel precies wat er aan de hand is? Heb je daar weleens naar gevraagd? Weet jij wat er achter de voordeur gebeurt? Als je hulp aanbiedt, dan zie je misschien ineens een goede reden om thuis te blijven.

Gezellig doen

Onlangs heb ik een harde les geleerd: ambitieus werken betekent niet altijd dat je je werk goed doet. Je wordt bij veel bedrijven zelfs meer gewaardeerd als je mínder werkt en méér andere dingen doet: hielen likken, tafelvoetbal spelen of eindeloos kwebbelen over irrelevante zaken. Ja, zo ben je wel 5 dagen per week bezig. Vechten voor een plekje in de sociale pikorde is niet mijn ding. Ik wil beoordeeld worden op de resultaten van mijn daadwerkelijke functie, niet op mijn gezelligheidsfactor. Is jezelf zijn verboden op werk?

Religie

Je religie laat je niet thuis. Die breng je elke dag met je mee naar werk en vormt de uiterste rechts en links bij je beslissingen Het maakt dus heel veel uit waar je in gelooft. Wat niet uitmaakt, is wat anderen daar persoonlijk van vinden. Wat de ander eet, hoe die zich kleedt, waar hij heen gaat op vakantie. Vraag er eens naar met echte oprechte interesse zonder te oordelen op basis van wat je een keer hebt gelezen in de Telegraaf. Eerlijke communicatie lijkt soms verboden, maar dat is het niet. Het kan werelden veranderen.

Ik vind mijn werk niet leuk

Veel mensen lijden onzichtbaar aan burn-outs, bore-outs of het oplichterssyndroom. Dat dat een geheim moet blijven, is ontzettend schadelijk. In alle openheid durven vertellen over hoe het met je gaat, doet zoveel meer goeds voor jouw gezondheid en die van de mensen in je omgeving. Het overkomt iedereen weleens dat de vacature veel mooier leek dan de baan in het echt. Iedereen vind zijn werk weleens niet leuk. Daarom is het zo gek dat ontslag een gevaarlijk of zelfs verboden onderwerp kan zijn. Alle reden om het er juist over te hebben, ook op jouw werk.