Veranderingen accepteren als een pro

Veranderingen accepteren is de snelste weg naar een gelukkiger leven. In plaats van ze ontwijken, kun je er ook iets positiefs van maken. Dit is de blog die je aanmoedigt veranderingen te accepteren zoals ze zijn.

Ik ben dól op veranderingen.

Dat is eigenlijk niet waar, maar ik doe wel alsof. Veranderingen accepteren en toejuichen alsof het superleuk is. Want hoe meer we ons verzetten tegen verandering, hoe meer we ons verzetten tegen het leven zelf. Leven ís veranderen. Verandering is vaak heftig, moeilijk en/of emotioneel. Als mensen houden we nou eenmaal enorm van patronen en herkenning. Als alles hetzelfde blijft, dan is dat lekker makkelijk, comfortabel en veilig. Je weet precies wat je wanneer moet doen, en de kans op fouten en risico’s is daardoor minimaal.

Sommige gebeurtenissen zijn absoluut vreselijk en daar kan je op geen enkele manier positief naar kijken. Bovendien ervaart iedereen veranderingen op een individuele manier. Neem onderstaande dan ook met een korreltje zout. Deze mindset is niet op iedereen en elke situatie toepasbaar. Mijn ideeën dienen ter inspiratie.

Het mag alleen als wij erom vragen

Af en toe willen we wel verandering. Maar alleen wat en wanneer ons dat uitkomt. Pas een nieuwe baan als we mentaal afscheid hebben genomen van ons huidige werk. We willen alleen verhuizen als wíj hebben besloten dat het oude niet goed genoeg meer is. Wel een nieuwe partner willen, als wij maar degene zijn die het uitgemaakt hebben. Maar die keuze hebben we niet altijd. Soms maakt iemand anders die keuze voor ons. Vaker dan niet is dat buiten onze controle om. Wij bepalen niet wat andere mensen doen, willen of zeggen. Of de onderbuurvrouw vergeet haar gasstel uit te zetten en daardoor 4 huizen tot de grond afbrandt. Wanneer onze partner ‘het’ niet meer voelt. Of de baas aan corona-bezuinigingen begint en jouw naam toevallig alfabetisch gezien bovenaan de lijst staat.

Met de hielen in het zand

Wanneer er verandering op ons gedrukt wordt, dan gaan we ons vaak verzetten. Heb je dat weleens gevoeld? Je weigert de situatie te accepteren. Je weigert je over te geven. Dit is niet wat je wilt. Dit is niet waar je op had geanticipeerd. Kortom, dit mag niet gebeuren!! Hrrrrngggggg. De bijl is al gevallen. Koppen zijn gerold. Je staat te schreeuwen tegen een dichte deur. Je houdt jezelf ’s nachts wakker voor niks. Wat een energie verspillen we in deze periode tussen de beslissing horen vallen en de beslissing accepteren alsof het onze eigen was. We doen alsof er nog iets te kiezen valt, terwijl de keuze vaak al gemaakt is. Zonder of met onze stem. Wat is het moment dat je het opgeeft? Dat verschilt. Sommige mensen geven de strijd na een nachtje slapen op, bij anderen brandt het vuur jarenlang.

Veranderingen accepteren alsof ze een leuke verrassing zijn

Wat zou er gebeuren als we veranderingen zouden accepteren als een onontkoombaar onderdeel van het leven? Nee, nog beter. Als een verrassing. Een bonus. A treat. Verandering als een positieve gebeurtenis. Stel je eens voor dat je het initiële verzet en angst zou kunnen omzetten naar opwinding en blijheid. Het is namelijk soms ook heel fijn als iemand anders de beslissing voor jou maakt. Het kan ook voelen als een opluchting. Jij hoeft niks meer te doen. Pfff, jij hoeft geen ontslag meer te nemen. Je hoeft niet meer een ander op de eerste plek te zetten. Je hoeft geen dingen meer te slikken die nooit goed voelde.

Zo kan het ook

De veranderingNegatieve reactiePositieve reactie
Je contract wordt niet verlengd.Omg omg ik ben koos werkloos!Ik vond het toch een stomme baan, dus mooi dat dat klaar is. Ik heb opgezocht dat ik de eerste maanden een uitkering krijg. Nu heb ik eindelijk tijd om meer met mijn kinderen te zijn en om mijn hobby’s weer op te pakken. En een baan te zoeken die ik écht leuk vind.
Je moet verhuizen.Oh nee, ik ben mijn huis kwijt! Ik had net alles ingericht. Ik kijk er naar uit om mijn nieuwe huis te verven en naar mijn smaak te maken. Wat een geluk dat ik dit nieuwe huisje heb gevonden.
Je project wordt eerder stopgezet dan gepland.Shit, je voornaamste bron van inkomsten is kwijt. Wat nu?Ik heb al in tijden geen vakantie gehad. Ben eigenlijk wel blij dat ik even rust heb, voordat ik ongetwijfeld weer een nieuw leuk project vind.
Je hebt ruzie met een vriend.Ik haat ruzie. Wat een gedoe zeg.Het liep al tijden niet lekker tussen ons. Misschien is het wel beter zo. Mijn leven is veel leuker zonder de drama die onze ruzies veroorzaakte.
Door corona is alles dicht.Ik mis uitgaan zo erg! Mijn leven is heel saai.Wel fijn dat ik nu een periode minder alcohol drink. Voel me echt een stuk productiever en gezonder nu ik ’s avonds op tijd naar bed ga. En ik heb lekker veel tijd voor hobby’s.

Komt u maar binnen!

Ik denk dat we vaak zélf veranderingen uitnodigen om ons leven te verrijken. We hebben het alleen niet door. Je denkt eraan, hebt het er vaak over met vrienden of het staat op je wishlist. Wat zou je graag X of Y willen hebben. Die doe je bewust of onbewust. Maar wanneer het dan komt, dan past het niet in je planning. Het komt te vroeg of te laat. Dan schrikken we ervan. Dan willen we het ineens niet meer en verzetten we ons er tegen. Gek hè? Uiteindelijk willen we allemaal veranderen. Beter worden. Een groter huis, een leukere baan, een nieuw avontuur. Variety is the spice of life, zegt mijn favoriete Belgische vriend met grote regelmaat. We hebben er zelfs een tegeltje van laten maken.

Verandering is zó welkom. Het geeft ruimte voor een pauze, een nieuw begin, inspiratie en creativiteit. Een frisse start. Of legt juist de noodzaak voor rust bloot – dat wist je al die tijd al, maar je durfde er nooit je agenda voor vrij te maken. Verandering is de push die je – vaker dan je denkt -nodig hebt. Dus doe het. Durf het. Open een nieuw hoofdstuk. Omarm een gloednieuwe kans om nóg gelukkiger te worden.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.