Ze bestaan echt: fijne vacaturewebsites, die precies begrijpen naar welke baan jij zoekt Met een goed werkende interface, écht leuke vacatures, handige filters en een alert-systeem dat ook nog werkt. Dit zijn mijn favoriete vacaturewebsites toen ik werk zocht.

Hou je opties open

Soms is het goed om precies te weten wat je zoekt. Je krijgt dan minder zoekresultaten te zien en dat maakt het vinden van jouw ideale baan makkelijker. Als je te weinig resultaten krijgt, dan kan het goed zijn om een andere weg in te slaan. Bijvoorbeeld een branche waar je nog nooit aan hebt gedacht? Of werken in een andere stad? Of op een ander niveau of met een andere doelgroep? Er bestaan zoveel verschillende banen. Verbreed je blik en besteed eens wat tijd aan het kijken naar heel andere vacatures. Bijna niemand vindt maar 1 ding leuk om te doen. Heb je iets nieuws gevonden dat je enthousiast maakt? Dan is het het waard om je in die richting te verdiepen.

Vacatures zijn niet zo rechtlijnig als ze lijken

Staar je niet blind op de inhoud van een vacature. Functieprofielen zijn niet zo statisch als ze lijken in een vacature. Er is meestal ruimte om taken en verantwoordelijkheden toe te voegen. Daarnaast staan fijne werkgevers open voor jouw ideeën: wat denk jij dat de hoogste prioriteit verdient in deze functie? Waar ben jij het beste in en wat vind je zonde van jouw tijd? Misschien kan je een taak doorgeven aan een collega die er veel beter in is of het leuker vindt. Je kunt altijd in je sollicitatiegesprek aangeven waar je wel en niet goed in bent. Ik weet zeker dat elke werkgever een eerlijk gesprek waardeert.

Wees niet bang voor een verkeerde keuze

Je weet nooit of een baan, een kerel of een haarstijl bij je past voordat je het hebt geprobeerd. Er is altijd een kans dat je na een paar maanden alweer afscheid neemt van je nieuwe baan. Natuurlijk wil je dat liever niet. Maar het is niet te voorkomen, ook al heb je nog zo goed onderzoek gedaan naar wat jij wilt in een baan en meerdere gesprekken gevoerd met je aanstaande werkgever. Laat je niet tegenhouden door de angst om het verkeerde te kiezen. Er is geen goed of fout. Je leert overal iets van.

Werk zoeken is topsport, dus rust af en toe uit

Geloof me, je wordt niet succesvoller van elke dag 8 uur lang naar vacatures zoeken. Ben je té fanatiek bezig met het solliciteren, dan heb je te weinig energie over om een flitsend sollicitatiegesprek te voeren. Het is dus heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt tijdens je zoektocht naar werk. Na een ochtendje werken aan je sollicitaties is het tijd om leuke dingen te doen die je energie geven. Wandelen, sporten, bij vrienden langs, feest vieren; ook die dingen horen bij het leven van een werkloze.

creatief & cultureel

overheid en onderwijs

communicatie en marketing

duurzaam

zorg & medisch

techniek

bouw

ict

finance & accountancy

hrm

juridisch

horeca

zoekmachines voor vacatures

Whoeps, 1100 resultaten. Bij de meeste vacaturezoekmachines is zoeken naar geschikte vacatures als een speld in een hooiberg. Gelukkig zijn er ook goede zoekmachines met een fijne interface die je helpen in plaats van tegenwerken.