Hoe kun je je het beste voorbereiden op je sollicitatiegesprek? Het is gelukkig simpeler dan je denkt. Lees maar deze blog!

Het is je gelukt! Door jouw onweerstaanbare cv en opvallende motivatiebrief mag je je sollicitatiegesprek voorbereiden. Gefeliciteerd! Geef jezelf gerust een schouderklopje. Of dit nou je eerste keer of je duizendste keer is, een succesvol sollicitatiegesprek voeren is een ware kunst.

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Het internet barst van de do’s en dont’s voor een sollicitatiegesprek voorbereiden. Wat mij betreft maken de meeste mensen het veel te ingewikkeld, Er zijn maar 3 dingen die écht belangrijk zijn: Google, je outfit en je intentie. We beginnen bij stap 1: weet waar, bij wie en waarvoor je solliciteert.

Waar heb je je sollicitatiegesprek?

Bekijk de website, lees de missie en visie, en scan hun social mediaposts. Welke boodschap communiceren ze via hun media? Zoek uit wat het bedrijf doet en wat ze belangrijk vinden. Je hoeft niet alles te weten over wat ze doen, maar een globaal idee hebben waarvoor jouw afdeling verantwoordelijk is, is wel zo handig. De rest zullen ze je vast uitleggen tijdens je eerste sollicitatiegesprek.

Met wie heb je je sollicitatiegesprek?

Bekijk je contactpersoon op LinkedIn. Waar is deze persoon verantwoordelijk voor in het bedrijf of in het team? Is dit je directe leidinggevende of iemand van HR? Waarom zou deze persoon de eerste gesprekken voeren? Toptip: lees de posts van deze persoon en kijk of je gemeenschappelijke interesses of connecties hebt. Dat zijn leuke gespreksonderwerpen voor de eerste paar minuten van je sollicitatiegesprek. Om het ijs te breken, zeg maar. Dit helpt om snel een band op te bouwen en vergroot jouw kans op succes.

Waarvoor solliciteer je?

Een functie is meer dan alleen een functietitel. Een functie is de oplossing voor een probleem. Zoek uit wat het probleem is en op welke manier jij dat probleem op kunt lossen. Willen ze iemand die overzicht houdt? Iemand die geweldig is in data analyseren? Of iemand die het marketingplan op zich neemt? Het gaat vaak niet om 1 talent, maar om de gehele indruk die je achterlaat op je sollicitatiegesprek. Ben jij de persoon die hen van hun zorgen kan verlossen? Marloes kan je meer tips geven over hoe jij jouw aanbod glashelder onderbouwd.

Sollicitatiegesprek voorbereiden: wat doe je aan?

De tweede sleutel naar een succesvol sollicitatiegesprek voorbereiden is een goede outfit. Over het belang van een goed voorkomen heb ik al eerder gepreekt, maar ik doe het met alle liefde nogmaals. Draag schone, frisse en gepaste kleren waarin je je geweldig voelt en er goed in uitziet. Ook als je niks geeft om mode of solliciteert voor de functie van ict-manager, dan nog mag je er leuk uitzien. Een verzorgd uiterlijk staat synoniem voor een betrouwbare en slimme werknemer. Je ziet er gewoon uit alsof je je leven een beetje op orde hebt en dat is onbeschrijfelijk aantrekkelijk voor een werkgever. Heb je inspiratie nodig? Kijk eens op mijn Pinterest-bord voor fijne sollicitatie-outfits voor elke job en seizoen.

Sollicitatiegesprek voorbereiden: je intentie

De laatste stap naar een succesvol sollicitatiegesprek voorbereiden is je intentie. Wat wil je bereiken met dit gesprek? Ben je er om de ander te ‘overwinnen’ of om meer informatie te vergaren over een mogelijke carrièrekans? Voelt dit voor jou als de enige kans op een leuke baan in de verre toekomst of ga je er heen met een luchtige en positieve instelling, wetende dat er nog genoeg kikkers in de vijver zitten? Het eerste sollicitatiegesprek is geen test van jouw kwaliteiten. Tenminste, zo zou het niet moeten voelen. Het is een kennismaking. Het doel is om elkaar beter te leren kennen en te zien of er op natuurlijke wijze een klik ontstaat. Die klik is belangrijker dan je opleiding of ervaring en kan alleen ontstaan als jullie allebei ontspannen zijn. Dus haal adem en relax. Jezelf zijn is het enige doel.

Tijdens het sollicitatiegesprek voeren

Het gesprek begint al als je gesprekspartner uit het raam hangt en ziet hoe jij in je neus peutert. Dat wil je dus niet. Zodra het gebouw in zicht komt, gedraag je je als de ideale kandidaat. Zet je fiets of auto op de aangewezen plek, strijk je jasje glad en meld je aan bij de receptie. Natuurlijk kom je ruim op tijd, zodat je nog even naar de wc kunt en je make-up en/of haar kunt checken. Het is oké om zenuwachtig te zijn. Hoe meer je probeert dat gevoel weg te duwen, hoe nerveuzer je wordt. Begin met small talk, zoals de inrichting van de ruimte of het weer. Lieg niet. Als je nog steeds zenuwachtig bent, mag je dat best benoemen. Luister goed en spreek vol zelfvertrouwen. Na het gesprek vraag je naar de sollicitatieprocedure. Peuter pas weer in je neus als je uit het zicht bent.

Na de kennismaking

Tijdens het sollicitatiegesprek voeren maak je niet alleen kennis met je toekomstige werkgever en collega’s. Je ervaart ook het gebouw, de receptiemedewerker, je werkplek, de reistijd en de sfeer. Er is veel nieuwe informatie om in je op te nemen en te onthouden. De vragen die je jezelf kunt stellen na het eerste gesprek, zijn:

  • hoe voelde ik me tijdens het gesprek? Was ik comfortabel of juist gestrest?
  • hoe was de werkgever? Wat vond ik van hem/haar/hen?
  • hoe was de werksfeer of werkplek? Welke mensen heb ik gezien? Hoe voelde ik me hierbij?
  • klopt de functie met de vacaturetekst en hebt beeld dat ik ervan had?
  • vind ik de functie nog steeds leuk?
  • zijn er dingen gezegd die ik niet begreep?
  • wanneer hoor ik of ik door mag naar een tweede gesprek?

Ontwijk ongepaste vragen

In theorie staan werknemer en werkgever gelijk aan elkaar. In de praktijk is echter de machtsverhouding tijdens een sollicitatiegesprek vaak scheef. Er zijn werkgevers die je het gevoel (willen) geven dat er een gat onder je stoel verschijnt als je het verkeerde antwoord geeft. Maar met zulke lui moet je niet eens om tafel gaan zitten. Nog gevaarlijker zijn de werkgevers die het stiekem doen. Die ongepaste vragen stellen tijdens het eerste gesprek, zoals “heb je een relatie?” en “sorry, ik heb geen tijd gehad om je cv te lezen. Vertel eens iets over jezelf.” Dus je vroeg mij om een videosollicitatie te maken die je niet eens hebt bekeken? Pas ook op voor ongepast gedrag. Je kunt altijd opstaan en weglopen. Zo’n baan heb je niet nodig.

Laat van je horen

De reden waarom jij er op je paasbest bij zit, is omdat je iets wilt dat de werkgever heeft. Een Echt Leuke Baan of een vast inkomen bijvoorbeeld. Een slechte werkgever zal jouw prijs als lokaas aan een hengel voor je neus heen en weer bungelen tot je precies doet wat hij zegt. Zoals 3 weken wachten op de uitslag, 5 referenties inleveren of niet boos worden als hij zijn afspraken niet na komt. Dat hoef je natuurlijk niet te pikken. Bel zelf op, stuur gerust een boos mailtje terug of zoek een andere baan als het je te gortig wordt. Een fijne werkgever heeft zich net zo goed voorbereid op het sollicitatiegesprek als jij.

Sollicitatiegesprek goed voorbereiden

Ik geloof niet in ‘hacks” zodat je altijd wordt aangenomen bij een sollicitatiegesprek. Dat wil je waarschijnlijk niet eens, want je kunt niet bij elke functie passen. De zoektocht hoort erbij. Het belangrijkste tijdens een sollicitatiegesprek is dat je je goed voelt. Dat je weet dat je nee mag zeggen, dat je vol zelfvertrouwen over je carrièrepad durft te praten en dat ze serieuze interesse hebben in jouw vaardigheden. Ze zijn net zo blij met jou als jij met hen wanneer er een goede match is. Zodra je dát door hebt, verdwijnen die torenhoge sollicitatiezenuwen als sneeuw voor de zon.

Meisje zonder werk- - vragen op sollicitatiegesprekken

Ik beantwoord vanuit mijn ervaring als werkgever de 16 meestgestelde vragen over sollicitatiegesprekken. Nerveus voor je sollicitatiegesprek? Lees dan deze blog om je perfect voor te bereiden.

Mag ik mezelf al een sollicitatie-expert noemen? Ik vind van wel. Ik heb tientallen gesprekken gevoerd als sollicitant, maar ik weet ook hoe het is om aan de andere kant van de tafel te zitten. Daarom ga ik vandaag jouw meestgestelde vragen over sollicitatiegesprekken beantwoorden

Lees hier de blog