Nog 6 uur, nog 5, nog 4,5… Saaie werkdagen hebben nog nooit zo lang geduurd. Met deze tips overleef je elke zware, vervelende of saaie baan.

Het liefst zou je je tas pakken en de deur uitrennen. Doei saaie dag! Helaas is wegrennen – hoe verleidelijk ook – niet the grown up thing to do. Denk even om: saai werk is meer tijd om tutorials te kijken, een zware periode op werk leidt tot salarisverhoging en een vervelende dag: vanavond koop je zo’n dure bak chocolade-ijs! Vertel mij jouw probleem, dan los ik het voor je op.

Yorien, mijn werk is saai

Oplossing 1: Lucky you! Ram door je to-do lijst heen en als je daarmee klaar bent, heb je zeeën van tijd voor jezelf. Lees je in over aandelen, doe een online cursus of schrijf een e-book. Dat is makkelijk geld verdienen! Een saaie baan wordt ineens een nuttige baan.

Oplossing 2: Is je werk simpel, maar wel veel? Zet een leerzame podcast op. Zo leer je tijdens het werk van alles over moestuinieren of duurzaam ondernemen.

Oplossing 3: Geen enkele werkgever zegt nee tegen werknemers die méér willen doen. Of wel? Functieprofielen staan meestal niet vast en je kunt taken toevoegen als je de waarde ervan kunt bewijzen. Zoek een interessant probleem dat jij graag zou willen oplossen. Misschien is er wel iets wat al maanden bovenaan de prioriteitenlijst staat maar waar niemand tijd voor heeft? Maak je jezelf ook nog even de held van de afdeling. Hopelijk ga jij dan voortaan met meer nieuwsgierigheid en enthousiasme naar werk.

Oplossing 4: Kun je het werk in minder dagen doen? Dan zou je voor hetzelfde salaris minder uren werken. Dat is lekker!

Oplossing 5: Werk stiekem aan andere projecten. Zet niet de titel van je nieuwe blog ‘hoe overleef ik een saaie baan’ heel groot bovenaan het document, want als je dan gesnapt wordt, kan het best pijnlijk zijn… #askingforafriend.

Mijn werk is echt zwaar.

Oplossing 1: Waarom is je werk zwaar? Ligt er te veel op je bord, is een collega ziek, vind je het niet leuk, heb je een verkeerd werkritme of werkmethode? Zoek eerst uit waarom je het zwaar vindt en plan een afspraak in met je werkgever om erover te praten. Wees eerlijk over je gevoel en zoek samen naar een oplossing.

Oplossing 2: De (stressvolle) energie van je werk komt mee naar huis als je het niet ergens achterlaat. Dus zing op de fiets, sport direct na je werk of duik in een spannend boek. Laat werk op werk. Je mag er natuurlijk over praten en klagen, maar jouw prioriteit is het hebben van een fijne ontspannen avond.

Oplossing 3: Is jouw vrije tijd ook werktijd? Met andere woorden, kan je voldoende ontspannen, genieten en leuke dingen doen in het weekend? Iedereen heeft iets anders nodig om werkstress los te laten. De een ligt 2 dagen lang in bed, de ander wil zo min mogelijk thuis zijn. Probeer in ieder geval niet je mail of je werktelefoon te checken en echt even weg te zijn.

Oplossing 4: Als je werk zwaar voelt, dan kan het zijn dat je niet lekker in je vel zit. Eet gezond, beweeg, stop met dingen doen die je niet leuk vindt en plan tijd in voor jezelf.

Mijn werk is moeilijk!

Oplossing 1: Vraag om hulp! Je hoeft niet alles alleen uit te zoeken. Dat kost tijd en geld, zou je werkgever afkeurend zeggen. Mensen helpen je graag, want daar krijgen ze een goed gevoel van over zichzelf. Dus vraag gerust om versterking, zo vaak als het nodig is.

Oplossing 2: Oké, je werk is moeilijk. Maar het is ook leerzaam toch? Soms moet je even door de zure appel heen bijten. Vraag hulp, klaag maar geniet ook van hoeveel je leert elke dag. Over een paar maanden ben je zoveel slimmer dan nu. Kijk regelmatig terug hoe ver je al bent gekomen en wees trots op jezelf!

Mijn werk is gewoon stom :(.

Oplossing 1: Zoek een andere baan. Is het echt heeeeeeeel stom en heb je voldoende geld? Neem dan per direct ontslag, geniet van je vrije tijd op het terras of onder de palmbomen.

Oplossing 2: Schrijf precies op waarom je je werk niet leuk vindt. Neem dat mee naar je werkgever en zoek samen uit wat je kan veranderen en – heel belangrijk! – wat niet. Eenmaal goed geïnformeerd weet je wat je redelijkerwijs kunt doen om de situatie te verbeteren of dat je beter af bent ergens anders.

Oplossing 3: Hate to break it you, maar het idee dat werken heel leuk is is een leugen. Het is niet persoonlijk en je hoeft er ook niet direct van in een quarterlife crisis te raken. Soms is werk leuk, soms niet en dan klagen we wat en hopelijk komt er snel een bijzonder aantrekkelijke nieuwe collega die de boel weer opfleurt. That’s life, kids.

Oplossing 4: Werk wordt pas echt leuk als je postelastieken over en weer kunt schieten met collega’s. Het zijn de grappen en grollen met hen en klanten die je werkdag gezellig maken. Probeer leuke contacten op werk te versterken en nieuwe vriendschappen te maken.

Pannenkoeken voor lunch

Werk is niet altijd leuk, maar dat mag het wel zijn! Gun jezelf dat. Zoek naar zowel langetermijn- als kortetermijnoplossingen. Denk aan pannenkoeken voor lunch en je favoriete outfit aan. Dat kan een quick fix zijn voor een saaie baan. Een andere werkplek zoeken doet ook wonderen, net als een openhartig gesprek met je werkgever, een thuiswerkdag of een borreltje met collega’s. Maak het zo leuk als je kan. En kom je er dan nog niet uit? Ga dan rustig op zoek naar iets anders. Daar hoef je je helemaal niet voor te schamen, want waarom zou je ergens blijven als je het niet leuk vindt? Dat is een grown up thing to do.

Ik ga jou helpen om jouw droomleven te vinden

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. En die is vaak niet zo gemakkelijk te vinden! In dit e-book laat ik je zien hoe je een toffe baan vindt. Met de helft van de tijd, moeite en energie die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Succesvol solliciteren draait om jou. Want succes krijg je pas als je weet wat je doelen zijn. Én als je doelen realistisch en eerlijk zijn. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben jij naar op zoek?

Daarnaast leer je in dit e-book:

  • al mijn sollicitatiegeheimen. Wist je dat de leukste functies al gevuld zijn vóórdat de vacature online staat? Ik leg je uit hoe jij er als eerste bij kunt zijn.
  • hoe je een vacature moet lezen, welke onderdelen belangrijk zijn en welke vacaturetermen je met een korreltje zout mag nemen (mijn favo hoofdstuk!).
  • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv te schrijven.
  • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek waardoor ‘de klik’ ontstaat.
  • hoe je moed blijft houden na een afwijzing.
  • het vacaturewoordenboek kennen met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen. Met CTRL-F heb je altijd een vertaling bij de hand als je een vacature leest.

In 53 pagina’s leer je op een relaxte manier te solliciteren, zonder haast, stress of druk. Iedereen kan succesvol solliciteren als je deze handige trucs kent.