Welke goede redenen zijn er om ontslag te nemen? Stoppen met werken is vaak een spannende beslissing. Hoe weet je of je de goede keuze maakt? Lees hier 8 redenen om te stoppen met werken.

Ontslag nemen: een taboe

Rondom het onderwerp redenen om ontslag te nemen heerst een taboe. Het begint al met dat het als een geheim voelt. Je baas mag het niet weten. De favoriete werknemer van je baas mag het niet weten. Je praat er alleen stiekem over als niemand het ziet. En wanneer mág je dan stoppen met werken? Daar lijkt iedereen een mening over te hebben. Ben je niet gewoon toe aan vakantie? Word je dan gepest door je collega’s? Heb je al nieuw werk dan? Dat we zo met ontslag nemen omgaan, is best gek. Want ontslag nemen en ontslagen worden is de normaalste zaak van de wereld. Dus waarom doen we er zo moeilijk over? En waarom hebben we de toestemming van anderen nodig om te mogen stoppen met werken? Kortom, het is allemaal gewoon hartstikke onzin. Ontslag nemen doe je wanneer jíj dat daar klaar voor bent.

8 redenen om ontslag te nemen

Je nieuwe functie valt tegen

‘De vacature was veel leuker’, vertel je tegen je moeder na je eerste maand in een nieuwe functie. De werkzaamheden die daarin stonden, waren precies wat je zocht, maar je ziet er nu weinig van terug. Je snapt het niet. Je vraagt het na bij je collega’s en je leidinggevende. Die zeggen allemaal dat het gewoon klopt, hoor. De functie-omschrijving aanpassen willen ze niet. Was het miscommunicatie? Vacaturebullshit? Ben je erin geluisd? Hoe dan ook, het werk is niet de droombaan waar je op had gehoopt. De werkdagen worden steeds zwaarder. Het is weer tijd om te gaan solliciteren.

Je vindt je werkzaamheden niet (meer) leuk

Misschien ben je uit je juniortitel gegroeid of wil je een nieuwe richting op. Je hebt meerdere gesprekken met je werkgever en collega’s, waarin je aangeeft dat je meer uitdaging zoekt. Je verzoek wordt afgewezen. Dit is niet het moment voor grote verandering. Je kunt niet alles leuk vinden aan je baan. Je moet het maar buiten de deur gaan zoeken als je wat anders wilt. Prima, ga je dat toch lekker doen.

Je vindt je collega’s of leidinggevende niet aardig

Op jouw werk ontploft regelmatig de bom. Je zit vaker in het kantoor van de Grote Baas dan in die van jezelf en regelmatig ligt er ’s ochtends bij binnenkomst al een chagrijnige collega over je bureau. Je kunt het niet uitstaan hoe ze communiceren, prioriteiten stellen of luidruchtig ademhalen. Jouw standpunten staan altijd lijnrecht tegenover die van hen en hoe lang je ook vergadert, je komt er niet samen uit. Je wordt langzaam gek, of zijn zij dat? De werkdagen kosten onnodig veel energie door alle discussies en ruzies. Het is duidelijk: jullie zijn niet het dream team waar je van droomde en het is tijd om je koffers te pakken. Niet bedankt.

De reistijd is te lang

Het is een hartstikke leuke baan. Je collega’s zijn stuk voor stuk schatten. De lunch is lekker en je krijgt veel uitdaging en groeikansen. Super. Het enige nadeel: het ligt aan de andere kant van Nederland. Elke dag sta je op om 6 uur op om 2 uur lang te forenzen naar je werk. Om 7 uur ’s avonds kom je thuis. Je maakt snel avondeten, springt onder de douche en brengt het laatste uur van de dag Netflixend door. Is dit het dan? Als thuiswerken geen optie is, net als een fikse reiskosten- en reistijdvergoeding, dan kan je je afvragen of je werk het waard is. Meestal is dat het niet.

Je wordt niet gewaardeerd

Vaak vraag je je af waarom je voor vergaderingen wordt uitgenodigd. Er wordt toch nooit naar je geluisterd. Of je ideeën nou geniaal of gestoord zijn, niemand neemt de moeite om even te reageren of een duimpje op te steken. Je voelt je genegeerd, als een klein kind dat voor spek en bonen meespeelt in plaats van een professional met relevante ervaring en goede initiatieven. Als je je zorgen aankaart, wuiven ze je aanklacht weg. Je begint je af te vragen of je rapporten wel gelezen wordt, of je mails wel aankomen, of je ineens onzichtbaar bent geworden. Zal iemand je missen als je eens een week onaangekondigd thuisblijft? Als je je ontslag indient, zijn ze verbaasd. Pas als je weg bent, zullen ze merken wat een groot gat je achterlaat.

Je voelt je niet thuis bij het bedrijf

Je geeft je werk een 7. De werkzaamheden zelf zijn leuk. Maar wat zo steekt, is het bedrijf zelf. Wat ze extern uitstralen, is totaal niet wat je intern terugvindt. Je hoort jezelf liegen tegen klanten. Je weet nu al dat je de deadline nooit gaat halen. Of dat je nooit de service kunt bieden waar ze om vragen. Je snapt niet waarom ze niet gewoon hun best doen voor hun klanten. Jouw goede voorstellen om de uitgesproken beloftes en het daadwerkelijke gedrag op 1 lijn te krijgen, worden in de wind geslagen met excuses als ‘why change a winning team’. Wat heb je aan werken bij een succesvol bedrijf als je niet trots kunt zijn op je werk? Ontslag nemen is ineens makkelijk.

Jouw werk is meer geld waard

Je wilt meer verdienen. Je hebt elke online test over marktconform salarissen gedaan en je hebt rondgevraagd bij collega’s en vrienden. Het bedrijf floreert bij de geweldige resultaten die jij hebt behaald in de afgelopen maanden en je voelt je goed op deze werkplek. Kat in ’t bakkie, toch? Maar je werkgever houdt voet bij stuk, ondanks de vele argumenten die jij aandraagt. Na een uur geef je het op. Je salaris zal hier niet omhooggaan, dat is 1 ding dat zeker is. Wat gaat er wel veranderen? Dat jij morgen niet meer achter je bureau zit.

Je bent het niet eens met de arbeidsvoorwaarden

Je zit helemaal goed op je plek op je werk. Maar er zijn wat dingen in je privéleven veranderd. Je wilt meer vakantiedagen, want je vader is overleden en je wilt graag vaker bij je familie zijn. Of je kindje is net geboren, bijvoorbeeld. Maar je werkgever geeft niet in. Er kan absoluut niks veranderd worden. We zijn enorm blij met je, zegt ze, ze ziet geen enkele reden om de samenwerking te beëindigen. Maar iets aanpassen in je contract? Nee, dat doen ze nooit, dan kan niet. Dat is jammer, zeg jij, want ik ben een mens, geen nummertje.

Niet meer willen werken

Het is heel normaal om niet meer te willen werken. Er zijn immers zat goede redenen om ontslag te nemen. Hoe je ermee omgaat, bepaalt hoe ‘erg’ het is. Mensen veranderen continu – onze ambities, onze leefstijl en onze behoeftes. Het is dus niet gek dat ons werk ook verandert. Eerst even niks, dan even dit bijbaantje proberen. Dan weer even freelancen, dan weer in loondienst. Dan misschien eventjes werkloos, dan weer deze baan een kans geven. Op de een of andere manier hebben we nog in ons hoofd dat we een baan moeten zoeken voor altijd. Maar dat is helemaal niet normaal meer. Het is júist normaal om soms niet meer te willen werken, totdat we weer iets nieuws ontdekken waar we enthousiast van worden.

Maak er geen big deal van

Ontslag nemen klinkt heel heftig. Maar als je er over nadenkt, dan is het de normaalste zaak van de wereld. Bij bijna elk bedrijf worden er jaarlijks mensen ontslagen en nemen mensen zelf ontslag. Er zijn veel logische redenen om ontslag te nemen. Bovendien zijn ze lang niet altijd negatief. Je wilt een nieuwe stap in je carrière of werken bij een ander bedrijf lijkt je leuker. Logisch toch dat je dan ontslag neemt? Niet meer willen werken heeft alles te maken met jouw persoonlijke groei, ongeacht de redenen dat je ontslag neemt. Juist mooi dat je voor jezelf kiest.

Geef duidelijke redenen om ontslag te nemen: communiceer!

Als je zeker weet dat je je baan wilt opzeggen, dan maak je op korte termijn een afspraak met je werkgever. Dit is natuurlijk spannend en eng! Wat zullen je werkgever en collega’s vinden van je beslissing? In het beste geval zullen ze je missen. In het slechtste geval… ach, gelukkig ga je toch weg.

Geef duidelijke redenen om ontslag te nemen. Als jij eerlijk bent over jouw ontslag, dan is het makkelijker voor anderen om er mee om te gaan. Je mag natuurlijk zelf beslissen hoe uitgebreid je reden is. Bespreek hoe jullie je laatst werkweken gaan inrichten. Hoe lang wil je nog werken? Welke projecten maak je nog af? Wat draag je over en aan wie? Plan ook een exitgesprek in, bijvoorbeeld in je laatste werkweek. Communiceer naar je teamleden en/ of kantoorgenoten dat je binnenkort weggaat. Dit kun je doen tijdens de lunch of via een mailtje. Hoe eerlijker en duidelijker jij bent, hoe minder mensen geneigd zijn om over je te gaan roddelen.

Vraag om referenties

Dit is een mooi moment om te vragen naar een referentie van je collega’s of je baas. Deze kun je laten plaatsen op je LinkedIn-profiel. Je kunt ook een deel ervan overnemen op je cv.

Maak je werk netjes af

Als je aan iedereen hebt verteld dat je binnenkort weggaat, dan verwacht niemand meer dat je je voor 200% inzet. Maar ook al wil je niet meer werken, kom nog wel netjes je afspraken na. Je weet nooit wie je later weer ontmoet of nodig hebt. Zorg ervoor dat jij op jouw laatste werkdag met trots de documenten kan overhandigen aan je opvolger of je collega.

Zeg nee tegen dingen die je niet meer wilt doen

Een week kamperen met je collega’s op de Veluwe of meedoen aan een 10km marathon? Of een gulle bijdrage doen aan de personeelspot? Dat hoeft dus niet meer.

Omgaan met negatieve ervaringen

Wat moet je doen met nare ervaringen die gebeurd zijn tijdens je werk? Moet je daar tijdens je laatste werkdagen nog een punt van maken? Of kun je het beter gewoon proberen te vergeten? In de meest ideale situatie praat je erover met je werkgever. Over je ervaring en je gevoelens praten, lucht vaak op. Is het een probleem waar anderen ook last van hebben? Je kunt dan denken aan seksuele intimidatie, fysieke intimidatie of pesterijen. Maar ook aan het structureel overtreden van wetten, bijvoorbeeld door te hoge bonussen uitdelen of afval achterlaten op plekken waar het niet mag. Dan is je werkgever je eerste aanspreekpunt. Is die juist de laatste persoon met wie je hierover wilt praten? Neem dan contact op met de HR-afdeling, een vertrouwenspersoon of eventueel de politie.

Een exitgesprek voeren

Voor veel mensen is een exitgesprek een fijne manier om hun werk af te sluiten. Tijdens dit gesprek heb je de gelegenheid om te vertellen over wat goed ging en niet goed ging. Dit kan gaan over de uitvoering van jouw functie, maar ook over de sfeer in het bedrijf, het management of de smalle parkeerplekken. Tijdens dit waardevolle moment kan je elkaar de gelegenheid geven ervaringen te delen, leuke herinneringen op te halen of samen te leren van fouten. Idealiter gaat je werkgever dan aan de slag met jouw opmerkingen. Deel normaals je redenen om ontslag te nemen, als je dat wilt.

Je allerlaatste werkdag

Thank god, het is de ochtend van je allerlaatste werkdag. Je hebt je exitgesprek achter de rug en je hebt geen afspraken in je agenda staan. Alles staat in het teken van jouw vertrek. Je hebt nog wel wat te doen vandaag. Download belangrijke documenten en sla deze op op jouw persoonlijke iCloud of Drive. Schrijf belangrijke wachtwoorden op voor je opvolgers. Log uit van al je persoonlijke accounts, zoals je socialemediakanalen of Gmail. Wis je wachtwoorden. Als je een laptop of telefoon van je werk hebt gekregen, zet ze dan terug naar fabrieksinstellingen. Zorg ervoor dat niemand ‘per ongeluk’ op jouw belangrijke accounts kan inloggen. Ruim je bureau op en maak het schoon.

Leuke tijd gehad? Vier deze dag door een uitgebreide lunch met collega’s of ga lekker met elkaar uiteten. Vreselijke baan? Dan maakt het echt niet meer uit. Om klokslag 12 uur ben je weg. Bye bye.