Twijfel jij om ontslag te nemen? Stoppen met werken is vaak een spannende beslissing met veel gevolgen, maar het kan zeker de juiste keuze zijn. Lees hier de 8 redenen om te stoppen met werken

Bijna iedereen is in een constante zoektocht naar (ander) interessant, relevant en goed betaald werk met gezellige collega’s. Dat zijn geen onredelijke eisen, aangezien de meeste mensen tussen de 30 en 50 uur per week besteden op hun werk. Je bent daar het grootste gedeelte van je leven, dus mag je best wat leuks doen. Als jouw werk niet aan deze eisen voldoet, is het dus niet gek om na te denken over ontslag nemen of (tijdelijk) stoppen met werken. Toch?

Taboe

Niet dus. Daar is het taboe rond ontslag voor verzonnen. Het begint al met de vraag: wanneer mág je het doen? Want ontslag nemen is iets waar je toestemming voor moet vragen aan je hele vriendenkring. Iedereen heeft er wat over te zeggen. Ben je niet gewoon lui, verwend of toe aan vakantie? Word je dan gepest door je baas of je collega’s? Je kunt toch nog wel even verder? Heb je al nieuw werk dan? En als je parttime werkt mag je al helemaal niet zeuren. Voldoet jouw situatie niet aan deze ‘voorwaarden’, dan heb je stomme pech en zit je morgen weer achter je bureau. Beter kun je ontslagen worden, dan ben jij de arme stakker en hoef je niet te beginnen aan de sociale rompslomp. Voor je vrienden is samen een rotbaan is minder erg dan alleen een rotbaan.

Nee hoor, jij en ik geloven hier niet in. Ontslag nemen doe je wanneer jíj dat wilt. Daarom geef ik je 8 overduidelijke redenen om ontslag te nemen.

8 redenen om ontslag te nemen of te stoppen met werken

1 Je nieuwe functie valt tegen

De vacature was veel leuker, denk je na je eerste maand. De werkzaamheden die daarin werden besproken, waren precies wat je zocht, maar je ziet er weinig van terug na het tekenen van het contract. Het werk valt vies tegen. Als je erover praat met collega’s en leidinggevende, blijkt dat dit wel is wat ze van jou verwachten en wat ze vinden passen bij de functie. Voor verandering staan ze niet open. Was het miscommunicatie? Vacaturebullshit? Ben je erin geluisd? Hoe dan ook, het werk is niet de droombaan waar je op had gehoopt en de werkdagen worden steeds zwaarder. Het is tijd om weer rond te kijken naar een andere baan.

2 Je vindt je werkzaamheden niet leuk

Ook als je langer bij een bedrijf werkt, kunnen de werkzaamheden op een bepaald punt minder leuk worden. Misschien ben je uit je juniortitel gegroeid of wil je een nieuwe richting op. Na 1 of meerdere gesprekken met je werkgever en collega’s, waarin je aangeeft dat je meer uitdaging zoekt of een andere tak van sport wilt beoefenen, word je verzoek genegeerd. Hier doe je wat je doet, want zo hebben we altijd gewerkt. Er is geen ruimte voor uitbreiding of om fouten te maken. En het gaat toch prima zo? Je moet het maar buiten de deur gaan zoeken als je wat anders wilt. Prima, ga je dat toch lekker doen. Thank you, next!

3 Je vindt je collega’s of leidinggevende niet aardig

Op jouw werk ontploft regelmatig de bom. Je zit vaker in het kantoor van de Grote Baas dan in die van jezelf en regelmatig ligt er ’s ochtends bij binnenkomst al een chagrijnige collega over je bureau. Je kunt het niet uitstaan hoe ze communiceren, prioriteiten stellen of luidruchtig ademhalen. Jouw standpunten staan altijd lijnrecht tegenover die van hen en hoe lang je ook vergadert, je komt er niet samen uit. Je wordt langzaam gek, of zijn zij dat? De werkdagen kosten onnodig veel energie door alle discussies en ruzies. Het is duidelijk: jullie zijn niet het dream team waar je van droomde en het is tijd om je koffers te pakken. Niet bedankt.

4 De reistijd is te veel

Het is een hartstikke leuke baan. Je collega’s zijn stuk voor stuk schatten. De lunch is lekker gezond en je krijgt veel uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden. Super. Het enige nadeel: het ligt aan de andere kant van Nederland. Elke dag sta je op om 6 uur op om 2 uur lang te forenzen naar je werk. Om 7 uur ’s avonds kom je thuis. Je maakt snel avondeten, springt onder de douche en brengt het laatste uur van de dag Netflixend door. Is dit het dan? Als thuiswerken geen optie is, net als een fikse reiskosten- en reistijdvergoeding, dan kan je je afvragen of je werk dit offer waard is. Meestal is dat het niet.

5 Je wordt niet gewaardeerd

Vaak vraag je je af waarom je voor vergaderingen wordt uitgenodigd. Er wordt toch nooit naar je geluisterd. Of je ideeën nou geniaal of gestoord zijn, niemand neemt de moeite om even te reageren of een duimpje op te steken. Je voelt je genegeerd, als een klein kind dat voor spek en bonen meespeelt in plaats van een professional met relevante ervaring en goede initiatieven. Als je je zorgen aankaart, wuiven ze je aanklacht weg. Je begint je af te vragen of je werk wel gelezen wordt, of je mails wel aankomen, of je onzichtbaar bent geworden en of iemand je zal missen als je eens een week onaangekondigd thuisblijft. Als je je ontslag indient, zijn ze verbaasd. Pas als je weg bent, zullen ze merken wat een groot gat je achterlaat.

6 Je voelt je niet thuis bij het bedrijf

Je geeft je werk een 7. Het gaat best goed. Het enige wat zo steekt, is het bedrijf zelf. Wat ze extern uitstralen, is totaal niet wat je intern terugvindt. De missie die het bedrijf zogenaamd hanteert, wordt helemaal niet uitgevoerd. Je hoort jezelf liegen tegen klanten en opdrachtgevers of botst steeds met de bedrijfscultuur. Je snapt niet waarom ze hun afspraken niet nakomen, zich op een bepaalde manier gedragen of niet overeenkomen met het imago dat ze presenteren aan de buitenkant. Jouw goede voorstellen om beloftes en gedrag op één lijn te krijgen, worden in de wind geslagen met excuses als ‘why change a winning team’. Ontslag nemen is ineens veel makkelijker.

7 Je bent meer geld waard dan je krijgt

Je wilt meer verdienen. Je hebt elke test over conform salarissen gedaan die je kon vinden online en hebt rondgevraagd bij collega’s en vrienden. Het bedrijf floreert bij de geweldige resultaten die jij hebt behaald in de afgelopen maanden en je voelt je goed op deze werkplek. Maar je werkgever houdt voet bij stuk, ondanks de vele argumenten die jij hebt aandragen. Je salaris zal hier niet omhooggaan, dat is 1 ding dat zeker is. Wat gaat er wel veranderen? Dat jij morgen niet meer achter je bureau zit.

8 Je bent het niet eens met de arbeidsvoorwaarden

Met maar 25 vakantiedagen kan jij niet jouw droomleven leiden. Je hebt meer flexibiliteit nodig, een hoger (uur)salaris misschien of de mogelijkheid tot thuiswerken. Je wilt andere werktijden werken, want ’s avonds werk je nou eenmaal beter dan vroeg in de ochtend. Of je wilt minder uren werken, want je bent een bedrijf begonnen. De contractuele voorwaarden waar je nu mee werkt, werken jou tegen. Ontslag nemen is kiezen voor jezelf.

Advies van een meisje zonder werk

Neem ontslag wanneer je denkt dat de situatie niet meer zal veranderen, of wanneer je er niet meer de energie voor hebt. Zorg financieel voor jezelf door je uitgaves sterk te verminderen en/of vraag een uitkering aan. Werk actief aan je zelfvertrouwen, bijvoorbeeld door je bezig te houden met je hobby’s, nieuwe dingen te proberen of door lekker te gaan sporten. Het belangrijkste in je leven ben jij. Je hebt van niemand toestemming nodig om voor jezelf te kiezen. Dus neem ontslag en steek je middelvinger op naar de haters. Ga een ander pad op, klim weer omhoog en wees niet bang om te genieten van je (werkloze) tijd.

Is werken voor jou altijd zwaarder geweest dan voor anderen?

Dat herken ik. Werken was voor mij altijd een uitdaging. Ging altijd stroef en zwaar. Hoe hard ik mijn best ook deed, ik belandde altijd in een conflict met de baas. Ik verveelde me vaak en vond mijn collega’s niet leuk. Ik voelde me alleen, enorm verveeld en alsof ik me als iemand anders moest voordoen op werk.

Het gevolg? Mijn contracten werden nooit verlengd en na 6 maanden moest ik wéér solliciteren. Dit gebeurde niet omdat ik dom ben. Ik kan goed nadenken, heb veel kennis over mijn vak en kan mij goed concentreren. Ik ben het probleem niet. Het probleem is dat deze banen niet bij mij passen.

Als jij je herkent in mijn verhaal, dan is het tijd voor jou om je los te maken van de illusie dat een normale baan je ooit gelukkig gaat maken. Je zult op zoek moeten gaan naar een andere manier om geld te verdienen. En geloof me, zodra je je dat eenmaal beseft, wordt alles beter.

Je hoeft je niet meer als iemand anders voor te doen. Je hoeft niet meer voor stomme werkgevers te werken. Je hoeft je niet meer te schamen voor wat je leuk vindt om te doen en hoe je leeft. Je kunt zijn wie je bent. Als je je inkomen op een leuke manier kunt verdienen, dan is zelfs werken leuk.

Dit e-book is voor jou als je:

  • vast zit in je carrière.
  • je doodongelukkig voelt met je werk.
  • geen uitweg meer ziet.
  • je schaamt voor wie je bent.
  • je schaamt omdat je niet ‘normaal’ bent.
  • niet weet wat je wilt in het leven.
  • een nieuw begin nodig hebt.

In dit e-book ga ik jou helpen gelukkiger te worden.