Geen goede baan? Dat zal dan wel aan jezelf liggen. We geloven allemaal in de maakbaarheid van solliciteren. Als je het niet voor elkaar hebt, dan is het je eigen schuld. Die illusie moet per direct de deur uit.

Als werkzoekende word je overvallen door goedbedoelde tips. Zet je sollicitatie op LinkedIn! Gebruik je netwerk! Maak je cv korter! Zet deze tags in je motivatiebrief om door de ATS* heen te komen! Fijn, klinkt goed. Vriendelijk bedankt. Al gebruikmakend van de makkelijke tips en de vervelende adviezen negerend, werk je je door stapels onleesbare vacatures heen. Je verschijnt in je beste kloffie in een Zoom-call. En ondanks dat je echt je best doet, buiten je comfort zone gaat, je affirmaties elke dag hardop tegen de spiegel roept, komt er maar geen leuke baan op je pad.

Roept jouw hoofd nu ook: dan doe je echt iets fout! Als je voor die ene vacature had gesolliciteerd waar de hond van de buurman van je nicht uit Australië nog wel iemand kent van de basisschool, had je allang werk.

Nee, dus. Zo makkelijk is solliciteren voor heel veel mensen niet.

Solliciteren is not an easy job

Ik ben de eerste persoon die in gezelschap zal opstaan en uitroepen dat elk mens de verantwoordelijkheid draagt over z’n eigen leven. Maar als het gaat over solliciteren, heb ik mijn les geleerd. Na jaren vacatures lezen, hopeloos solliciteren, in de verkeerde banen belanden en mezelf overal de schuld van geven, wist ik eindelijk dat ik het bij het verkeerde eind had. Een afwijzing is niet de schuld van de sollicitant. Een ‘mislukt’ sollicitatiegesprek is niet de schuld van de sollicitant. ‘De andere kandidaat past beter bij ons profiel’ is niet de schuld van de kandidaat.

Tenzij je in je onderbroek hakuna mutata zingt tijdens het sollicitatiegesprek, dan ligt de zaak iets ingewikkelder. Ik zou je meteen aannemen, hoor, daar niet van.

Er bestaat geen succesformule voor succesvolle sollicitaties

Mijn sollicitatiegeheim? Ik heb er geen. Best gek voor iemand die e-books en blogs schrijft over solliciteren, misschien. Dat komt omdat solliciteren gokwerk is. Maatwerk. Onzeker. Nu ik ‘aan de andere kant’ werk als vacatureschrijver en veel in gesprek ben met bazen, opdrachtgevers en recruiters, is het zó duidelijk. Er is geen sollicitatiegeheim. Er is niet 1 manier om aan jouw droombaan te komen. Heb je weleens nagedacht over hoeveel andere factoren meespelen tijdens jouw sollicitatie?

  • of de recruiter die ochtend met het goede been uit bed is gestapt.
  • of de vacature helder geschreven is.
  • of ze al een interne kandidaat op het oog hebben.
  • of je met de juiste persoon aan tafel zit.
  • of ze haast hebben, of juist graag hard to get spelen.
  • of ze een type persoonlijkheid zoeken.
  • meer of minder ervaring dan ze hebben opgegeven.
  • of ze bezig zijn met een inclusiviteitcampagne.
  • deadlines en quotums hebben om te halen.

Hoe meer mensen er betrokken zijn bij de beslissing (‘even een plasje erover heen doen’), hoe ingewikkelder dit spel wordt. Kan je het dan maar beter opgeven? Achteroverleunen en de maatschappij de schuld geven? Nee, doe dat niet. De verantwoordelijkheid van een leuke baan bemachtigen, ligt nog steeds deels in jouw handen. Maar het geeft wel aan dat de schijnbare maakbaarheid van solliciteren niet op gaat. Er is relatief weinig dat je kunt doen als sollicitant om het succes van jouw sollicitatie te bepalen. Balen hè? Maar het geeft ook rust. Als je niet alles kunt controleren, dan is ook niet alles jouw schuld.

Dus, wat kan je wel doen?

Niets meer dan wat je waarschijnlijk al tientallen keren hebt gelezen. Je kunt:

Stop bovendien met geloven dat als je geen succes hebt, dat het dan jouw schuld is. Je kunt nou eenmaal niet toveren. Er is maar zo weinig waar je zelf de controle over hebt. De meeste mensen hebben geen telepathische krachten. We kunnen niet onze gesprekspartner ervan ‘overtuigen’ om ons aan te nemen. Je zult zien dat hoe meer druk je zet op een sollicitatie, hoe kleiner de kans is dat je de baan krijgt. Dus bereid je goed voor op je sollicitatiegesprek, kleed je leuk aan en ga gewoon. Ik wens je heel veel succes.

*ATS= Applicant Tracking System: een robot die selecteert op bepaalde woorden in je cv en motivatiebrief. Recruiters gebruiken het om snel goede kandidaten te vinden.

De maakbaarheid van solliciteren

Na mijn bachelor tot ongeveer 2 jaar geleden, voelde ik mij enorm verloren op de arbeidsmarkt. Ik was constant op zoek, zonder te weten wat ik dan zocht. Ja, een leuke baan, maar hoe waar wie dan? Mijn omgeving begon het schaamteloos te vragen: wat is er toch mis met jou? Maar wie zich het hardste schaamde voor mijn werklozenbestaan, dat was ik zelf. Ik twijfelde, jarenlang, hoe het nou toch kwam dat ik nooit die ene leuke baan vond? Ik noemde mezelf een aansteller, een dramaqueen, een verwend nest. Maar geen van die scheldwoorden loste mijn echte probleem op: ik wist niet wat ik wilde. Ik hoor niet op een kantoor. Ik hoor niet in een strak keurslijf. Ik hoor niet aan groot wit bureau met uitzicht op een grijze muur. Waar hoor ik dan wel?

Ik keerde steeds terug naar de enige keuze die ik kende: loondienst. Maar dat was precies waar ik niet moest kijken.

Wil je meer lezen over mijn carrièreverhaal? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief!