Geld. Daar heb je nooit genoeg van. Gelukkig is het makkelijk om er aan te komen zonder te werken. En dat je hard moet werken voor je geld? Ja hoor, dat hebben ze weer leuk verzonnen.

10 manieren om geld te krijgen zonder te werken

 1. Verkoop spullen die je niet meer gebruikt. United Wardrobe is een fijne app voor zo goed als nieuwe kleding. Op Marktplaats kun je de rest verkopen. Hoe beter je foto’s, omschrijvingen en tags, hoe sneller je het kwijt bent! Heb je een emotionele binding met je spullen en vind je het moeilijk om ze los te laten? Lees dan eens over mijn liefde voor minimalisme.
 2. Heitje voor een karweitje. Iedereen is ergens goed in. Ben jij goed in cadeaus inpakken, sociale media of omgaan met printers? Bied je hulp aan! Bouw een mooie website, dat kan (bijna) gratis én gemakkelijk op websites als WordPress, Wix, Squarespace of Carrd.co. Of schrijf je in op fora. Je hoeft geen belasting te betalen over je inkomen tot een bepaald bedrag dus dat is mooi meegenomen. Ga je meer verdienen, dan ben je verplicht je in te schrijven als ondernemer bij de KVK. Kijk eens op de website van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst als je daar meer over wilt weten.
 3. Verhuur je auto. Dankzij initiatieven als Snappcar verhuur je gemakkelijk en veilig geheel online je auto. Dat is heel fijn, want je verdient dan geld aan iets wat anders een parkeerplek bezet houdt. En het is ook nog eens duurzaam!
 4. Verhuur (een kamer in) je huis. Heb je een kamer over in je huis? Wellicht kan je deze verhuren aan een iemand die een woonruimte zoekt. Dat levert je elke maand een groot bedrag op. Natuurlijk zitten daar wel regels aan, dus check deze eerst even. Als de kamer niet geschikt is om in te wonen, dan zou je er een kantoor van kunnen maken voor ondernemers. Ook leuk om te verhuren: grote apparaten als grasmaaiers en drilboren. Kijk eens op Peerby om te huren en te verhuren.
 5. Koop aandelen. Als je verstand hebt van zaken én natuurlijk voldoende vermogen om een deel van je geld 5 tot 20 jaar weg te zetten, dan is dit een goede langetermijninvestering. Er staan genoeg tutorials op YouTube over het kopen van aandelen.
 6. Entertainment op straat. Heb jij een talent voor muziek, theater of dans? Trek dan je ukulele, jongleerset of tijgerpak uit de kast en ga de straat op! Vraag een klein bedrag voor een nummer-op-aanvraag of een optreden. Ik heb gehoord dat je een leuk bedrag kunt verdienen als je een paar uurtjes op een drukke plek staat.
 7. Bespaar. Veel mensen slaan het hoofdstuk besparen over als ze meer geld willen. Maar ik denk dat het juist de is waar je moet beginnen. Schrijf al je inkomsten en uitgaves op. Welke uitgaves zijn echt noodzakelijk en wat kun je goedkoper of minder doen?
 8. Doe iets wat je echt heel leuk vindt en vraag er geld voor. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn om geld te verdienen zonder te werken. Het begint met deze vraag: wat kan jij goed en wat voor waarde zit daarin voor anderen? Hou je bijvoorbeeld heel erg van schilderen? Geef dan een schildercursus. Kun je goed gitaar spelen, ballonnen blazen of barbecueën? Aan de slag! Wist je dat je via Airbnb rondleidingen kunt organiseren voor bezoekers van jouw stad? Leuk als jij de mooiste plekjes weet te vinden in jouw stad!
 9. Ben je liever online bezig? Online zijn er nog meer manieren om geld te verdienen. Bedenk een online cursus, schrijf een e-book of begin een YouTube-kanaal. Plaats advertenties op je blog, creëer gesponsorde posts of schrijf steengoede informatieve artikelen die goed bezocht worden.
 10. Vorder je leningen terug. Krijg je nog geld van vrienden? Dit is het moment om het terug te vragen.

Als je in loondienst werkt, dan heb je weinig verantwoordelijkheid over je salaris. Je krijgt het gewoon. Hoe hard je hebt gewerkt die maand, hoe aardig je bent geweest tegen je collega’s of hoe vaak je de telefoon hebt opgenomen, dat doet er niet toe. Als je maar komt opdagen, dan heb je het vaak al goed gedaan. (Dit geldt alleen voor op de korte termijn natuurlijk, na een paar maanden zullen ze wel iets gaan merken.)

Dan word je freelancer

Toen ik freelance schrijfster werd in januari 2019, veranderde dat. Al het geld dat ik ontving, had ik zelf binnengesleept. Was zuurverdiend. En daardoor 10 keer zo waardevol. En dus wil ik het ook alleen inruilen voor fijne, waardevolle dingen, zoals lekker eten, mooie kleren of bijzondere ervaringen. Ik denk nu ook veel meer na over geld. Wat mag ik vragen voor mijn werk, bijvoorbeeld. Hoeveel kost een door mij geschreven tekst? Wat geef je gratis weg en waar wil je geld voor zien? En: vraag je meer als je denkt dat je meer kunt krijgen? Als je in loondienst werkt, krijg je altijd min of meer hetzelfde. Maar nu bepaal ik zelf de prijzen en mijn waarde.

Geld zonder te werken

Bijna iedereen heeft bepaalde oordelen over geld. Bijvoorbeeld dat geld een graadmeter is van de kwaliteit van je werk of je succes in het leven. Veel mensen denken dat je geld moet ‘verdienen’. Het is de illusie van the American Dream waardoor wij steeds terugvallen in de ratrace. Als je maar hard werkt dan kom je er vanzelf. We spreken niet over het veranderen van gewoontes of het kritisch bekijken van ons gedrag en uitgavenpatroon. We geven nooit onszelf de schuld. Nee, als je maar gewoon doorgaat, dán ben je goed bezig.

Gevolg?

Het gevolg is dat er niks veranderd. Je werkt harder maar niet slimmer. Als je niet praat over geld, dan blijft het een mysterie hoe anderen wel geld overhouden aan het einde van de maand. Je baas regelt je pensioen wel. De zwaarste hypotheek wordt door 2 paar jonge handen aangepakt, want ja, dat doet toch iedereen? In deze markt heb je geen keus. Bij elke salarisverhoging verhogen we ook onze levensstandaard. Groter huis, duurdere auto, een nieuwe keuken. Het geld dat je leent van de bank is toch onzichtbaar en veel te veel om rationeel over na te denken. Het was nooit jouw geld vanaf het begin. Je kunt trouwens ook niet meer terug, want je hebt al je handtekening gezet. Het is opstaan en verdienen maar de komende 30 jaar. Was dit echt wat je wilde?

Voor mij even niet

Gelukkig ben ik freelancer en ‘mag’ ik deze heftige keuze voorlopig niet maken. Er zijn weinig banken die hypotheken verstrekken aan freelancers, al lijkt het wel beter te worden. Ik geloof niet dat ‘hard’ werken de enige weg is naar een hoog bedrag op je bankrekening, en zeker niet de oplossing voor een lang en gelukkig leven. Hoe definieer je dat überhaupt, hard werken? Geld heeft niets te maken met een 9 tot 5 mentaliteit, verplichte vrijdagmiddagborrels of de onredelijkheid van je baas pikken. Geld is enkel een ruilmiddel. Voor mij staat geld gelijk aan vrijheid. Als ik genoeg geld heb, dan bepaal ik zelf wanneer ik werk, welke opdrachten ik aanneem, waar en wanneer ik op vakantie wil. En dat geld, dat kun je dus gewoon krijgen zonder dat iemand daar hard voor hoeft te werken.

Uit het grofvuil; gratis geld zonder te werken

Denk aan de meubels die je weleens ziet staan op straat, die kan je prima doorverkopen. Natuurlijk kun je niet van de ene op de andere dag een Ferrari kopen omdat je 3 stoelen uit het grofvuil hebt verkocht op Marktplaats. Maar anderen zijn net zo hongerig als jij. Als jij ze iets kan leveren waarmee zij ook geld verdienen, dan heb je een deal. Overal kun je geld verdienen. Bedenk een goed plan, doe verstandig en een beetje gek en wees bereid om de consequenties te accepteren. Voor mij betekent dat dat ik soms een arme schrijfster ben en soms niet. En hoewel dat soms balen is, is dit de beste baan die ik ooit heb gehad. Die baan en mijn vrijheid, die zijn onbetaalbaar.

Ik ga jou helpen om jouw droomleven te vinden

Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. En die is vaak niet zo gemakkelijk te vinden! In dit e-book laat ik je zien hoe je een toffe baan vindt. Met de helft van de tijd, moeite en energie die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.

Succesvol solliciteren draait om jou. Want succes krijg je pas als je weet wat je doelen zijn. Én als je doelen realistisch en eerlijk zijn. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben jij naar op zoek?

Daarnaast leer je in dit e-book:

 • al mijn sollicitatiegeheimen. Wist je dat de leukste functies al gevuld zijn vóórdat de vacature online staat? Ik leg je uit hoe jij er als eerste bij kunt zijn.
 • hoe je een vacature moet lezen, welke onderdelen belangrijk zijn en welke vacaturetermen je met een korreltje zout mag nemen (mijn favo hoofdstuk!).
 • een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv te schrijven.
 • mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek waardoor ‘de klik’ ontstaat.
 • hoe je moed blijft houden na een afwijzing.
 • het vacaturewoordenboek kennen met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen. Met CTRL-F heb je altijd een vertaling bij de hand als je een vacature leest.

In 53 pagina’s leer je op een relaxte manier te solliciteren, zonder haast, stress of druk. Iedereen kan succesvol solliciteren als je deze handige trucs kent.