Meisje zonder werk - Charisma voor een succesvol sollicitatiegesprek - kleine blogafbeelding

Charisma voor een succesvol sollicitatiegesprek

Hoe krijg je die magische uitstraling en betover je elke werkgever? Lees hier mijn tips om charisma voor een succesvol sollicitatiegesprek aan te leren!

Barack Obama heeft het, Trump niet. Johnny Depp wel, Balkenende minder. Charisma is een manier van doen die je aantrekkelijk en populair kan maken. En hoewel sommige charismatische eigenschappen zoals je uiterlijk, lengte en afkomst deels bij je geboorte zijn bepaald, zijn er ook veel charismatische trekjes die je jezelf kunt aanleren. Handig bij sollicitatiegesprekken, eerste dates en als je de president van de Verenigde Staten wilt worden.

Charisma voor een succesvol sollicitatiegesprek

Zonder zelfvertrouwen geen succesvol sollicitatiegesprek. En ook geen charisma. Dat je lekker in je vel zit en het leven aan kunt, is dé boodschap die je wilt overbrengen aan de werkgever. Aan de slag dus, als je nog niet zo ver bent. Eigen zelfvertrouwen werkt het beste, maar met een beetje nepperij kun je ook goed scoren. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt (of dit voldoende kunt veinzen), leer dan deze drie signalen uit je hoofd om charisma voor een succesvol sollicitatiegesprek in te zetten.

Signaleren maar!
1. De eerste indruk: wat doe je aan?

Dat schone en gepaste kleren de kans op een nieuwe baan vergroten, is vast niet het inzicht waar je naar op zoek bent in dit artikel. Toch komt een te groot deel van de sollicitanten binnen met de verkeerde interpretatie van just-out-of-bed haar, een onfrisse geur en kleding vol kreukels en vlekken. Let dus altijd op wat je aan hebt! Van je handschoenen tot je haarelastiekje: schoon en fris is je wapenspreuk. Alles begint bij hoe je er aan de buitenkant uit ziet. Oppervlakkig? Misschien, maar dat is nou eenmaal het eerste wat een vacaturehouder van je ziet. Op basis van die informatie wordt bepaald of je vriend of vijand bent én of je een waardevolle match bent voor de vacature. Als je eenmaal bent aangenomen, kan je weer lekker je oude kloffie aantrekken.

Charismacheck voor uiterlijk

Stel je voor dat je vanaf een afstandje naar jezelf kijkt – wat zie je dan? Ook als je geen gevoel of interesse hebt in stijl, dan nog kan je zien of je kleding schoon is, bij elkaar past en klopt bij de functie waar je voor solliciteert.
Als je geen idee hebt wat je aan kunt doen, vraag dan iemand met stijlgevoel of iemand uit een kledingwinkel. Onder de categorie kleding hoort ook je jas, schoenen en tas. Eigenlijk wil je dat alles wat de werkgever kan zien, in orde is. Ook de agenda of de pen die je uit je tas haalt.

Veel mensen oefenen heel hard op moeilijke sollicitatievragen, maar vergeten dat ze ook moeten ‘oefenen’ op hun uiterlijk. De eerste indruk maak je niet zo makkelijk ongedaan, ook niet met weloverwogen antwoorden op flauwe sollicitatievragen.

2. Luister

Luister aandacht. Probeer pas een antwoord te verzinnen als je gesprekspartner klaar is met praten. Door oprechte interesse te tonen in de ander en in het bedrijf, geef je de ander een fijn gevoel. Dat komt goed uit als diegene bepaald of jij wordt aangenomen of niet. Aandachtig luisteren doe je zo:

 • Maak circa 60% van de tijd oogcontact. Te weinig oogcontact toont desinteresse, bij teveel lijk je een psychopaat.
 • Doe niks anders dan naar de ander kijken. Kijk niet uit het raam of naar je telefoon.
 • Knik en maak toestemmende geluiden zonder de ander te onderbreken.
 • Zinsdelen als ‘ oh ja?’ of ‘echt waar?’ motiveren je gesprekspartner om verder te vertellen. Drie keer knikken werkt ook.
 • Begin niet te snel met praten over jezelf. Laat bijvoorbeeld eerst een stilte vallen en als de ander ook stil blijft, kun je een vraag stellen of over een vergelijkbare situatie vertellen.

Pas op dat de werkgever niet alle tijd opslokt, want een gebrek aan de juiste informatie over jou kan leiden tot wantrouwen en afwijzing. Gaat het te lang over zijn zomervakantie in Sardinië van 2007, draai dan het gesprek op een luchtige manier terug naar het hoofdonderwerp: jij en je kwaliteiten.

3. Overtuigend spreken

Niet voor niks hebben de machtigen op aarde een heel team van briljante schrijvers achter zich. Het gesproken woord ís macht. Elke werkgever hangt aan je lippen met deze trucs.

 • Spreek kalm en duidelijk, maar wel levendig.
 • Gebruik metaforen en handgebaren; dit maakt jou en je monoloog aantrekkelijker.
 • Wissel af en toe van toonhoogte.
 • Spreek positief en eindig altijd met een positieve conclusie – nadat je hebt verteld waarom je ontslag had genomen, kan je benoemen dat je daardoor een cursus apothekersassistente hebt opgepakt en je passie voor zorg hebt ontdekt
 • Toon je expertise door te praten over relevante gebeurtenissen in jouw branche.
Jij maar dan beter

Je hoeft niet te liegen om aangenomen te worden. Jezelf zijn, maar dan net een beetje beter is perfect. Strak in ’t pak, met oprechte interesse en goede communicatievaardigheden. Zij hoeven niet te weten hoe je er thuis bij zit.

herken jij jezelf hierin?

 1. je bent het zat om afwijzingen te krijgen.
 2. je zwerft van baan naar baan.
 3. je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?! Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
 4. je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie eindigt in een afwijzing.
 5. leuke vacatures? Waar dan? Je vindt nooit waar je echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.