Mijn kijk op minimalisme en opruimwoede - Meisje zonder werk kleine foto

Beter solliciteren dankzij minimalisme: 10 tips

Als de wc-bril blinkt, de onderbroeken netjes gesorteerd zijn en die van je vriend ook, dan wordt het tijd om over je liefde voor minimalisme te schrijven. Lees deze 10 tips om beter te solliciteren dankzij minimalisme.

Eerst ging ik veganistisch eten. Toen werd ik spiritueel. En ten slotte kwam minimalisme.

Ik ben altijd een opgeruimd type geweest. Mijn moeder hoefde me nooit aan te sporen mijn kamer op te ruimen. Opgeruimd en georganiseerd: c’est moi. Komt door mijn behoefte aan controle ofzo. Maar sinds mijn kennismaking met minimalisme, is de betekenis van opruimen veranderd. Waar het eerst een gewone dagelijkse taak was om mijn bezittingen terug te leggen op hun plek, is het nu een spirituele gebeurtenis. Ik ruim niet alleen mijn omgeving op, maar ook mijn hoofd. Ik ruim op alsof het mijn reddingsboei is in de Atlantische oceaan en ik lig in het diepe donkere water. Minimalisme redt me altijd, zelfs als ik beter wil solliciteren.

Wat is minimalisme?

Minimalisme is bewust zijn van je (koop)gedrag. Het is geen wedstrijd wie de minste spullen heeft. Minimalisme houdt in dat je nadenkt over wat je doet en wat je koopt. Waar word je blij van? Wat geeft je een fijn gevoel? Waaraan wil je je zuurverdiende centen besteden? Er zijn geen regels, geen goed of fout. Alles draait om de bewustwording, dat je júíst de voorgeschreven regels loslaat die je misschien al je hele leven op volgt. Je hoeft geen eettafel voor zes te hebben als je liever meer ruimte hebt voor je hobby. Je woonkamer hoeft niet te bestaan uit bank, salontafel, tv. Niemand hoeft een bh te dragen als men dat niet wilt. Bewaar de dingen, relaties en informatie die waardevol zijn en vervuil niet je tijd en energie met dingen die dat niet zijn.

Meer

Minder spullen is minder schoonmaakwerk, minder keuze, minder ruimte nodig. Minder spullen kosten minder energie, geld en tijd. Met minder kleren in mijn kast ben ik sneller naar tevredenheid aangekleed. Minder spullen = minder stress. Voor mij dan. Voor mij voelt het alsof alles wat ik bezit, een registratiekaartje heeft in mijn hoofd. Het neemt fysieke ruimte in. Hoe minder ik heb, hoe meer ik waardeer wat ik wél heb. En ervan geniet! Ik hoef niet eerst alle lelijke dingen opzij te schuiven om mijn favorieten te zien. In mijn kast staan alleen maar mooie borden die ik met trots op tafel zet. Ik heb alleen maar spullen die me een gevoel van ‘dit ben ik’ geven, een gevoel van thuis. Daarom is minder meer meer meer. Je kunt dus zelfs beter solliciteren dankzij minimalisme.

10 tips om beter te solliciteren dankzij minimalisme.
 • Ruim je cv op! Gebruik rustige kleuren – of één opvallende kleur en de rest zwart. Vermeld alleen de informatie die relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Ervaring of hobby’s die niets belangrijks of positiefs over jou vertellen of die je niet weer wilt doen, kan je wegstrepen.
 • Denk je elke sollicitatie weer Help, Ik Heb Niks Om Aan Te Doen? Bedenk dan nu twee tot vier sollicitatie-outfits waar je je goed in voelt en die geschikt zijn voor elk type sollicitatie. Trek de outfits aan, bedenk meteen welke schoenen, tas of accessoires erbij passen en maak er foto’s van. Zorg ervoor dat altijd één van je sollicitatie-uniforms schoon is. Bewaar de outfits op een handige plek, bijvoorbeeld aan het einde van je kledingrek. Scheelt je energie en tijd later.
 • 212 ongelezen mails… Is dat jouw inbox? Ruim het op! Nu je toch werkloos bent, heb je alle tijd om het uit te zoeken. Je wilt toch geen uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek missen?
 • Schrijf je veel sollicitatiebrieven? Organiseer ze op een handige manier. Bewaar ze bijvoorbeeld op Google Drive, geef ze duidelijke namen en maak mapjes aan. Je hoeft niet voor elke sollicitatie een nieuwe sollicitatiebrief te schrijven. Nee joh, je recyclet ze gewoon, lees maar hier!
 • Te laat komen op afspraken, op de verkeerde plek verschijnen, met een vlek op je shirt… Dat heeft allemaal te maken met te weinig tijd steken in je sollicitatiegesprek. Maar is die afspraak niet het belangrijkste event van vandaag? Geef daar dan ook de prioriteit aan. Zoek uit hoe laat je waar moet zijn, strijk je overhemd en wees voorbereid.
 • Je komt charismatischer over als je er met je hoofd echt bij bent. Zit je overduidelijk te denken aan de zooi in je kamer, de andere twintig dingen die je nog moet doen of de rekening van de belastingdienst? Dan ziet je toekomstige werkgever dat meteen. Ruim dus op rondom je afspraak óf focus je echt op het gesprek. Ongeïnteresseerde sollicitanten worden nooit uitgekozen.
 • Elke vacature heeft minder leuke kanten, maar dat hoeft je niet tegen te houden erop te reageren. Het gaat erom dat je de randvoorwaarden kan scheiden van de dingen die je wel energie geven. Dan kan je minder leuke dingen makkelijker handelen (en die zijn vaak ook bespreekbaar).
 • Vind je het vreselijk om een videosollicitatie te doen? Of om een brief te schrijven? Dan doe je het toch niet. Gebruik al je energie om het beste product te maken dat je kunt: als je niet sterk bent op beeld dan is dat niet de juiste manier voor jou. Leg het wel even uit aan de werkgever, anders komt het een beetje lui over.
 • Netwerken is alles. Maar niet wanneer je gesprekken hebt met de verkeerde personen. Liever één goed gesprek met iemand die je verder kan helpen dan een heleboel lauwe koffie’s met mensen die je niet inspireren of kunnen adviseren.
 • Een opvallende sollicitatie wordt gewaardeerd! Focus je in je brief op de zoekvraag: wat is het probleem en op welke manier ben jij het antwoord? Aangevuld met een cv vol relevante ervaring en hobby’s ben jij onweerstaanbaar.

herken jij jezelf hierin?

 1. je bent het zat om afwijzingen te krijgen.
 2. je zwerft van baan naar baan.
 3. je bent behoorlijk klaar met solliciteren. Waarom duurt het allemaal zo lang?! Ga ik ooit nog een leuke baan vinden?
 4. je hebt geen idee hoe je een goede sollicitatiebrief of een onweerstaanbare cv schrijft, want elke sollicitatie eindigt in een afwijzing.
 5. leuke vacatures? Waar dan? Je vindt nooit waar je echt naar zoekt en daardoor maak je steeds dezelfde fouten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.