‘Andere kandidaten passen beter bij de functie,’ lees ik steevast in 9 van de 10 afwijzingsmails. Krijg ik de mail na een sollicitatiegesprek, dan voegen ze er een liefdevolle opkikker aan toe: het ligt niet aan jou. Afwijzing op een sollicitatie doet pijn, maar je kunt er vaak weinig mee.
Afgewezen worden na het eerste sollicitatiegesprek is nooit leuk. Je kunt er iets van opsteken. Of proberen de negatieve ervaring zo snel mogelijk te vergeten. Dat laatste is in de meeste gevallen het beste, omdat veel afwijzingen op sollicitaties niet leerzaam zijn. Kreeg jij een afwijzing op je laatste sollicitatie? Welkom bij de club.
Het ligt niet aan jou
Het aannemen van een nieuwe werknemer is een ingewikkeld politiek spel. Werkgevers maken strategische beslissingen: wie kan er veel uren werken, wie heeft er de juiste ervaring, wie blijft er lang? Daardoor telt jouw persoonlijkheid pas op het einde mee. Als elke afwijzing op een sollicitatie je persoonlijk raakt, dan doet dat veel pijn. Dat is niet nodig. Zie het als een afwijzing die naar je zakelijke adres is verstuurd. Het is geen oordeel over hoe leuk, grappig, intelligent, mooi of gezellig jij bent. Het heeft niks te maken met jóú. Het is een zakelijk antwoord op een zakelijke vraag. Mag ik hier werken? Nee. Oké.
Waarom je misschien steeds afgewezen wordt op sollicitaties
Misschien wil je het niet echt. Of was je motivatiebrief waardeloos. Ze hebben iemand intern uitgekozen. En jij hebt niet de juiste ervaring. Ze hebben geen tijd gehad om je cv te lezen. Je hebt je sollicitatie naar het verkeerde e-mailadres gestuurd. Er was geen budget voor de functie. Ze discrimineren. Misschien had je eerder moeten reageren. Waarschijnlijk was er een leukere klik met die andere. Kortom, je kunt wel 40 uur per week bezig zijn met redenen bedenken waarom ze je niet hebben gekozen. Daar bezorg je jezelf alleen maar slapeloze nachten mee, geen succesvolle sollicitatiegesprekken. Voor je eigen gezondheid: laat het los.
Wil je weten waarom ik nooit word aangenomen? Dan moet je eens dit artikel lezen.
5x afwijzing op een sollicitatie die niet jouw schuld zijn
Een jaar geleden zat ik regelmatig aan de andere kant van het sollicitatiegesprek. Ik was een werkgever bij een klein eetcafé en had bijna elke maand wel een paar sollicitatiegesprekken. Er kwamen per keer zo’n 7 mensen langs voor 1 positie. 90% van de mensen die ik niet aannam, vond ik tóch leuk, lief en slim. Een afwijzing op je sollicitatie is meestal niet jouw schuld.
5 redenen voor afwijzing op je sollicitatie
- Ze denken dat je kort blijft. Sommige werkgevers investeren in hun personeel. Het kan een jaar duren voordat een werknemer die investering terug heeft betaald via zijn werk. Daarom wil de werkgever zeker weten dat jij van plan bent om lang te blijven. Redenen om te denken dat je snel weggaat, zijn: als je zegt dat je niet weet waar je over een paar jaar bent, als je te slim of te ervaren bent of als de werkgever je niet het aantal uren kan bieden waar je om vraagt.
- Je past niet in het team. De samenstelling van een team is cruciaal voor hun succes. Botsende karakters, keiharde competitie of juist te veel gezelligheid vertragen het werkresultaat. Als een werkgever vermoedt dat jij geen match bent met het team, ongeacht hoe leuk jij bent, dan zal diegene je waarschijnlijk afwijzen.
- Ze doen aan positieve discriminatie. Veel bedrijven willen de diversiteit van hun team vergroten, supergoed! Dat betekent dat als ze moeten kiezen tussen 2 winnaars, dat ze dan gaan voor iemand die ‘ze nog niet hebben’, bijvoorbeeld iemand met een bepaalde afkomst, leeftijd of ervaring. Bovendien willen ze soms het percentage mannen of vrouwen verhogen. Als er al een kopie van jou rondloopt, dan maak je minder kans om gekozen te worden.
- Ze zijn bang voor concurrentie. Mensen ervaren een gevoel van ‘de baas zijn’ als ze het meest over een onderwerp weten. Weet jij meer over een bepaald onderwerp dan de werkgever of je collega, dan kunnen ze je of direct achter een bureau zetten (de slimme keuze!) of ze wijzen je af.
- Er is geen klik. De klik is belangrijker dan kennis en ervaring. Waarom je met de ene persoon wel en met de andere niet klikt, weet niemand. Het enige wat je kunt doen om de klik te laten ontstaan, is ontspannen zijn én op zoek gaan naar gemeenschappelijke gronden. (“Kom jij uit Meerkerk? Ik ook!”)
Vraag, verwerk, vergeet
Is je droombaan door je vingers geglipt? Balen zeg! Bel dan even na. Het is heel normaal om naar de reden van afwijzing van een sollicitatie te vragen. Soms klinkt het zo: de andere kandidaat had ervaring in retail of zij is vaker beschikbaar. Daar heb je dan weinig aan. Vraag naar praktische verbeterpunten, bijvoorbeeld een vaardigheid die je cv beter maakt of oefenen om relaxter over te komen tijdens een sollicitatiegesprek.
Laat een afwijzing op sollicitatie niet je humeur verpesten
Als je je geluk laat afhangen van de beslissing van de recruiter of werkgever, dan maak je je zoektocht naar een gelukkig werken leven onnodig zwaar. Je mag er best verdrietig over zijn, maar laat het niet overheersen. Het gevoel van ongelukkig zijn kun je gebruiken om keuzes te maken over wat wel en niet in je leven welkom is en waar je grenzen liggen. Geluk en ongeluk horen er dus allebei bij. Het is de eindeloze zoektocht naar geluk die richting en leiderschap geeft. En het is niet de baan die gelukkig maakt, maar jij.
Accepteer dat je niet alles onder controle hebt
Veel mensen hebben ontzettend veel moeite met de harde les dat je niet altijd overal de controle over hebt. Zoals een ezel die zich meerdere keren aan dezelfde steen stoot, botsen vele mensen (waaronder ik) constant weer op tegen dezelfde onwaarheden. Ik moet alles kunnen. Iedereen moet mij leuk vinden. Ik moet alles perfect doen. Ik moet perfect zijn. Maar perfect zal je nooit zijn. Je zult niet nooit meer afgewezen worden op een sollicitatie. Accepteer dat sommige zaken nou eenmaal buiten jouw controle liggen. Daarmee bespaar je jezelf een hoop onnodige drama en verdriet.
Zo voorkom je vaker afwijzing op sollicitatie
Zegt je LinkedIn-profiel dat je dolgraag in de creatieve sector wilt werken, maar heb je een oersaai cv? Zoek je een baan in de gezondheidszorg, maar reageer je alleen op marketingfuncties vanwege je werkervaring? Dat is verwarrend, voor jou én de werkgever. Het is dan niet gek dat je veel afwijzingen krijgt. Ga dan terug naar de tekentafel en zoek 4 functies uit die je graag zou willen doen. Je hoeft geen plan te bedenken voor de komende 40 jaar, alleen voor nu. Update je LinkedIn-profiel en schrijf een passende sollicitatiebrief. Laat iedereen weten naar welke functies je zoekt. Zo krijg je functies die beter bij jou passen en vergroot je jouw kans op succes!
Probeer eens een totaal nieuwe branche
Wat je gelukkig maakt, verandert constant. Wat 5 jaar geleden boven aan je verlanglijstje stond, is gehaald of doorgestreept. Onze doelen en onze focus veranderen met de tijd, de seizoenen en onze leefomgeving mee. Het is daarom goed om nieuwe dingen te proberen, al is het maar om erachter te komen dat je het – nu – niet leuk vindt om te doen.
Stel je eisen bij
Bijna iedereen voelt zich slecht na een afwijzing op een sollicitatie. Creëer daarom vaker ‘ja’ kansen. Dit zijn sollicitaties waarbij jij een grote kans hebt op succes. Bijvoorbeeld jobs die onder jouw niveau zijn of bij een start-up waar ze alle handjes kunnen gebruiken. Zet ook je netwerk volop in: werkt een vriend of familielid op een leuke plek? Misschien kan die persoon je cv aan de HR-afdeling geven. Er is niks mis met om hulp vragen. Sta daarnaast open voor functies waar je niet meteen bezield van raakt na het lezen van de vacaturetekst. Misschien is dat niet altijd nodig, of komt die passie later. Reageer maar gewoon. Wie weet ontvang je binnenkort geen afwijzing op je sollicitatie, maar een dikke vette uitnodiging!
E-BOOK: Succesvol solliciteren voor millennials
Als maatschappij vinden we werken heel belangrijk. Prima, maar dan heb je wel eerst een leuke baan nodig. Maar waar vind je die dan? In dit e-book laat ik je zien hoe je een leuke baan krijgt. In de helft van de tijd die je tot nu toe aan solliciteren hebt besteed.
Dit e-book Solliciteren voor Millennials draait om jou. Daarom leer je in dit e-book vooral veel over jezelf: wie ben jij en waar ben je naar op zoek?
Je leert:
- al mijn sollicitatiegeheimen.
- hoe je een vacaturetekst moet lezen. Best lastig met al dat vacaturejargon!
- een aantrekkelijke e-mail, sollicitatiebrief en cv schrijven.
- mijn simpele trucs voor een ontspannen en gezellig sollicitatiegesprek.
- hoe je moed blijft houden na een afwijzing. Of 10 afwijzingen.
- het vacaturewoordenboek met meer dan 100 bekende, maar oh zo vage vacaturetermen.
In 49 pagina’s leer je op een relaxte manier succesvol solliciteren, zonder haast, stress of druk.

